Vedhuggningstips

Jag älskar att hugga ved! Det är ett skönt fysiskt arbete där man får en liten belöning varje gång ett vedträ klyvs.

I år har det varit aningens kämpigt med all ved däremot. I vintras fyllde jag upp förrådet för huset där vi bodde tidigare och sedan någon vecka tillbaka är den sista kubben kluven för den kommande vintern här på Tuggeliet. Nu återstår att räta upp vedboden, fixa nytt tak, och till slut kasta in och stapla drygt 30 kubik ved.

Nytt för i år är att jag testat tricket att fästa ett bildäck på huggkubben (något jag sett på olika ställen på nätet och även läst om i Lars Myttings bok om ved). Det har funkat väldigt bra och jag kommer att fortsätta på samma sätt nästa år.

Den största fördelen är att man inte behöver plocka upp sådana bitar som måste huggas flera gånger om och om igen. Det är bara att hugga ner bland bitarna tills man är nöjd med storleken. En annan fördel är att det blir säkrare då däcket fångar upp yxan om den slinter åt sidan på någon bit (inga hugg i smalbenen med andra ord).

Nils lilla vedhuggarskola

  1. Huggkubben ska vara så hög så att skaftet på yxan är horisontellt när eggen träffar vedbiten.
  2. Mitt i varje vedbit brukar det synas en liten spricka. Om man hugger i linje med den sprickan brukar det gå lite lättare.
  3. Sikta mer ut mot kanten än mitt i vedbiten. I mitten så är det lätt att yxan bara kilar fast sig. Jag brukar sikta på den bortre kanten så att yxan går ner genom vedbiten istället för att kanske komma ut och träffa däcket eller luften.
  4. Om det är kvistigt så hugg ut tårtbitar så att kvistarna sitter mitt i tårtbitarna. Det går åt mycket kraft att hugga tvärs över en kvist och man blir lätt både förtvivlad och förargad för att det är så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *