Nu ska vi prata ved

En stor och viktig bit av att leva och bo på vår gård är vedbiten. Eftersom vi värmer upp huset med ved, i vedpannan i köket som levererar varmvatten ut i huset alla element. Med självcirkulation. Det sistnämnda är vi lite stolta över, inte minst över husets tidigare ägare som genom alla år sett till att inte systemet fryst sönder, även när huset bara var någon sorts sommarboende.

Hur som helst går det åt en del ved varje år, ca 18 kubik.

veden-6

veden-4

Det pågår experiment på gården – vilket sätt är det snabbaste, effektivaste och roligaste sättet att tillverka ved?

Vi har hittills provat några varianter och här har ni några tankar om dem:

Första året sågades veden i lagom stora vedbitar med motorsåg, klövs med yxa och torkades sen på backen. Därefter staplades den i ladan snyggt och prydligt. Fin ved men tog mycket tid att stapla!

veden-5

Andra året gjordes det på samma sätt, men högen blev rätt så stor till slut. När det var dags att köra in den upptäckte vi återigen att det är ett herrans drygt arbete, särskilt när det inte finns en vedbod alldeles intill. När vi dessutom märkte att det var mögel i mitten av högen fick det vara nog.

Här är Nils helt ovetandes om att han sitter på en mögelodling...

Här är Nils helt ovetandes om att han sitter på en mögelodling…

Tredje året lånade vi en klyv för att klyva veden i meterlängder, kastved. Efter att veden torkat kapar man den till lagom stora vedbitar till spisen.

veden-2

Här är hälften av kastveden staplad.

Här är hälften av kastveden staplad.

En fin fördel med kastved är att hela stapeln torkar väldigt bra. Och har man plåtar på toppen är det inte akut att köra in den i vedboden innan midsommar, som brukar vara en tumregel.

Vi håller just nu som bäst på att få in stapeln för att göra plats åt årets skörd, som också får bli kastved. Längesen det var midsommar kan man tycka… Men torrt och fint är det. Och tur att förra årets megahög räckt fram tills nu!

Kastveden är staplad och torkar i sommarvärmen.

Kastveden är staplad och torkar i sommarvärmen.

/Linnea & Nils

3 reaktion på “Nu ska vi prata ved

 1. Hans Larsson

  Vedhantering kan tyckas jobbig, när den väl är inne i vedbon känner man sig nyttig. Du tycker det underlättar med kastved men då återstår ju kapning i alla fall, gör du kapningen vartefter du eldar ?

  Svara
  1. Nils

   Hej Hans!

   Mycket av vedhanteringen tycker vi är rolig! Det som bär emot är att lägga flera dagar på att bara flytta ved från ett ställe till ett annat. Det optimala skulle vara att kapa, klyva och stapla direkt så att det får torka på plats i en välventilerad vedbod. Men när vi inte har den möjligheten just nu känns kastved som den bästa lösningen för tillfället. I år har det blivit kapning lite efterhand men vi kan lasta kastved på traktorkärran och backa in till kapen. Det går rätt snabbt att fylla upp en kärra och det behövs bara ca. 6 vändor för att få in allt. Med skottkärra hade det varit betydligt fler…

   Som sagt, det är ett pågående experiment för att hitta det bästa sättet men det blir i alla fall kastved i år igen 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *