Killingar!

I söndags när jag kom ut i stallet stod plötsligt lille Locke där. Det är varje gång väldigt speciellt att finna en till liten varelse i sitt stall. Men det var något som inte stämde denna gång, killingen diade och blev omhändertagen av sin mormor! Mamma Solveig stångades bara när Locke kom nära.
Detta var inte bra, och efter att jag ringt till föreningen för allmogegetter för råd, flyttade vi Solveig och Locke till egen box, där vi fick hålla i Solveig medan killingen diade.

En nyfödd Killing måste få sin råmjölk inom de första timmarna och det kunde inte mormor ombesörja.
Vi satt i getstallet i stort sett hela dagen och hjälpte till med di och såg att killingen piggnade till mer och mer.

På kvällen hade mor och son funnit varandra och vi kunde pusta ut! Solveig var förstföderska och då kan det ibland ta lite tid innan de hänger med i vad som händer.

Locke

Locke

Nästa morgon höll Gerda precis på att killa när jag kom ut, Brynolf föddes, en vit liten sak med stora ögonbryn!

Brynolf

Brynolf

Nu var det bara mormor Siri kvar. Hon kunde inte gå tillsammans med Solveig och Locke då hon bara försökte ta över moderskapet. Vi visste inte om hon skulle få inom kort eller långt senare, det syntes inte alls lika tydligt på henne som på de andra getterna.

På onsdagsmorgonen var det Nils som gick ut till stallet och upptäckte att Locke var inne hos Siri i alla fall. Hur i hela friden hade han tagit sig dit mellan boxarna!? Eller… vad är det som händer egentligen… inne hos Solveig skuttade ju en lockig bockkilling omkring som vanligt!

Siri hade alltså också fått en killing. Trots att vi väntade en sista killing men ändå misstänkte att det var en rymling är lite talande för hur det känns när det plötsligt står en till individ bland djuren.

Denna gång var det en getflicka som får heta Gullranda.

Siri och Gullstrimma

Siri och Gullranda

killingar-4

Så nu är det livat. Alla getter kan vara tillsammans igen nu när de har en varsin killing, och de har koll på vem som är vems (iallafall nästan). Killingarna far omkring, mammorna ser oroligt på och det är en härlig kaos här på Tuggeliet.

killingarnana-2

10 reaktion på “Killingar!

 1. Britta Thorén

  Grattis! Nu måste jag bara få hälsa på Er! Har aldrig sett små killingar på nära håll trots mina många år på nacken. På olika kontor inom stat, kommun och privat får man inte ha getter med sig………..Kanske inte försent ännu. Örbäckenshälsning

  Svara
 2. Linnea Inläggsförfattare

  Konstigt att man inte får ha getter på kontor! 😉 Roligt att ni kom förbi så du fick gosa lite med Locke. Välkomna tillbaka!

  Svara
 3. Elisabet

  Maja visade mig er blogg. Både text och bilder imponerar! Ser att det hänt mycket sedan i somras. Och nu kommer våren../Elisabet

  Svara
  1. Linnea Inläggsförfattare

   Kul att höra! Ja sakta men säkert händer det saker. Och nu är det äntligen vår, och mest har jag näsan i jorden. Härligt! 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *