Djupgrävda bäddar eller täckodling

Förra året djupgrävde vi grönsakslandet. Det ger luckra fina bäddar där grönsakerna utan hinder kan leta sig fram med sina rötter och få en massa god näring från jorden. Djupgrävt har många fördelar, och det är faktiskt väldigt roligt att gräva.

Vi har inga egna kor eller hästar, men vi har grannar som har, samt överflöd av gödsel. Detta kan vi åka och hämta med traktorn. Det är deras fjällkor som är på bilden överst, när vi hälsade på dem i deras fäbod.

Men man kan också täcka bäddarna med andra organiska material och strunta i att gräva. Kompost, löv, get -och fårströ använder vi. Då är det maskarna som sköter jobbet i stället för spaden.

Nu är arbetet igång med att täcka många av bäddarna med ett tjockt lager då vi tänker prova oss på den typ av odling. En av fördelarna är att jorden håller fukten bättre under det tjocka täckmaterialet. Vi har funderat mycket på hur vi kan lösa bevattningen på bästa sätt. Kanske är det täckodlingen som är svaret.

Två täckta bäddar

Två täckta bäddar

När vi ska göra nya bäddar, alltså utöka odlingen hade vi inte heller tänkt att gräva. Platsen vi fann till köksträdgården var ju ett lyckokast, men den platsen med den fina jorden är begränsad till ytan. En meter från där djupbäddarna står är en helt annan jordstruktur, med blöt lera.

Vi måste få tag på kartong eller tidningar som vi ska lägga ut, för att hindra den nu gräsbevuxna vildmarken att ta sig upp i våra odlingsbäddar. Sen ska vi bygga bäddar med det material vi har tillgång till, i ett tjockt lager, ovanpå jorden. Sen kan vi plantera ner förkultiverade plantor där. Om några år har materialet förmultnat och blivit till jord, samtidigt som man hela tiden lägger på nytt material. Då har man skapat odlingsyta utan att gräva.

Förra årets purjolök växte i en djupgrävd, täckt bädd

Förra årets purjolök växte i en djupgrävd, täckt bädd

Vi ser fram mot detta för oss ganska nya sätt att odla. Många av våra vänner och bekanta har inspirerat oss med sina täckodlingar. Vi har också följt Sara Bäckmos blogg Skillnadens trädgård under vintern och blivit inspirerade av hennes odlingar.

Vi får se vilket vi kommer föredra, djupgrävt, täckodlat, eller som i år, både och och lite hur som helst.

2 reaktion på “Djupgrävda bäddar eller täckodling

  1. silla

    Vet vad du menar. Man måste prova sej fram. Bor oxå på gammal gård i Värmland ?
    Ska testa att odla i halm i år.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *